perjantai 1. heinäkuuta 2016

Luonnonkasvit pihassa: maitohorsma

Minusta maitohorsma sopii hienosti autotallin seinän väriin ja vierustalle. Horsmat kasvavat varjoisalla pohjoisseunustalla, räystään alla kuivassa paikassa. Viereen kasaantuu talvisin paksut lumikasat katolta pudonneesta lumesta. Ihan hyvä, että joku kasvi viihtyy tässäkin paikassa. Itsestään tuo on levinnyt, ei istutettu.

Englannissahan ainakin valkoinen horsma on kelvannut puutarhoihin, vaikkapa Sissinghurstiin. Noin kuudella punnalla sellaisen saisi hankittua esim. täältä.

Syötäväksikin  horsma kelpaisi. Versoja olen kerännyt välillä keväisin ja lehtiä myöhemmin kesällä teesekoituksiin, en tosin omasta pihasta.

Tänä kesänä horsmat kukkivat teiden varsillakin erityisen näyttävästi.
 

Kaikki eivät näitä horsmia ymmärrä. Muutama vuosi sitten vierailulle tullessaan äitini ei ehtinyt edes nousta autosta kun jo huusi: "Ota nuo heti pois. Ihan kamalat!"

Ovatko?

2 kommenttia:

  1. Maitohorsma on nätti, etenkin kukkiessaan. Tykkään siitä myös syksyllä, kun latvukseen tulee sellaisia höytyviä, vai miksi niitä kutsutaan. Omaan pihaan en ole horsmaa istuttanut, sillä naapurissa sijaitsevalla kunnan tontilla niitä on riittämiin minunkin ihailtavakseni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyy myöntää, että myöhemmin syksyllä horsma on sen verran rähjäinen, että olen poistanut sen kuivat varret. Vaikka enimmäkseen olenkin pyrkinyt pihalla siihen, että silppuan kasvien kuivat varret vasta keväällä.

      Poista