sunnuntai 17. huhtikuuta 2016

Seuraavaksi kukkaan ehtineet


Kevään ensimmäiset krookukset
Jouluruusun ja lumikellojen jälkeen tulivat krookukset ja sinivuokot.  Keltaisilla krookuksilla on lämmin pesä sammalleimun ja kangasajuruohon suojassa ja niin on sinisilläkin, mutta ne ovat aavistuksen verran enemmän varjossa ja vasta ensimmäiset nuput pilkottavat.  Kuva on otettu toissapäivänä, kun oli aurinkoista, mutta kylmä tuuli. Kuvaajaa paleli.

Kuten kuvasta näkyy, en juurikaan siivoa kukkapenkkejä. Risut ja paksummat lehtikerrokset olen kerännyt tai varovasti haravoinut pois. Kuivuneet kukkavarret silppuan penkkiin ja myöhemmin saatan ripotella kompostimultaa päälle, sinne maatuvat ja huolehtivat lannoituksesta.


Kasvitieteellisiä krookuksia, ja kimalainen
Kasvitieteelliset krookukset kukkivat aikaisin. Pikkusipulit tulee jotenkin automaattisesti istutettua penkin reunaan, mutta niinhän ei tarvitsisi tehdä. Krookukset ja monet muutkin aikaiset, kuten vaikka posliinihyasintti, ehtisivät kukkia isojen perennojen aluskasvina. Nytkään tuolla sinisten krookusten taustalla ei ole noussut maan päälle kuin vuorikaunokkia ja ensimmäiset ukonhatut.  Joten muistilistalle syksyä varten: lisää pikkusipuleita.


 

Sinivuokko
Sinivuokko viihtyy tällä pihalla. Tarkoituksella istutettuna sinivuokkoja on kolmessa paikassa, mutta pikkuisia taimia on alkanut löytyä eri puolilta pihaa. Sehän tarkoittaa, että pihalla viihtyvät myös muurahaiset, jotka kuljettavat sinivuokon siemeniä:)

Pikkutaimia olen siirrellyt turvallisempiin paikkoihin kasvamaan. Osa taimista on osannut valita itsekin hyvän paikan. Kestää aika monta vuotta, ennen kuin siemenestä tulee kukkiva kasvi, muistan kuulleeni 5v, vaikuttaa uskottavalta.

Kukinta-aikaan lehdet ovat aika surkean näköisiä, mutta kukinnan jälkeen kasvavat uudet lehdet ja sinivuokkotuppaat on minusta mukavan näköisiä mm. kuusen alla ja pensasaidan juuressa. 

Kevätpiippo
Kiiltotuhkapensas hiirenkorvallaSini- ja valkovuokkojen kanssa samoilla kasvupaikoilla viihtyy kevätpiippo. Sekin kukkii parhaillaan, vaikka sitä on vaikea huomata. On todella hyvä maanpeitekasvi, talvivihreä. Omalle pihalla sitä on kartiovalkokuusten välisessä 'kasvunvaratilassa'. Minusta se on mielenkiintoisempi vaihtoehto kuin kuorikate. Sinivuokko on myös levinnyt tuonne. Kuusten ja pensasaidan välissä on myös ollut hyvää tilaa syksyn lehdille, kaikkia ei tarvitse kierrättää kompostin kautta.


Vielä tunnelmakuva tämän päivän vesisateesta, kiiltotuhkapensas on hiirenkorvalla!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti