keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Ensisatoa odotellessa

Pihalla vihertää aavistuksen verran. Nurmikko on alkanut kasvaa ja talon seinustan lämmössä pensashanhikissa(!) ja sirokuusamassa on pienenpienet hiirenkorvat. Perennanalkuja ei näy kovin paljoa, eivätkä edes kaikki sipulikukat ole maan päällä. Parvitulppaaneja erityisesti olen odottanut, ja kevättähtiä, ja helmihyasintteja. Kai ne sieltä vielä tulevat, odotan vaan niin malttamattomana väriä pihalle.

Sinivuokko kukkii (11.4.), samoin krookukset, lumikellot ja jouluruusu. Scillat ovat edelleen nupulla. Ensimmäiset krookukset lakastuvat jo:(

Peipot ja rastaat ovat tulleet ja talitiaset rakentavat pesää luumupuussa olevaan pönttöön. Ne eivät sitten yhtään pitäneet äskeisestä kuvaussessiosta.
Ruohosipuli kasvaa pirteästi sekä luumupuun alla että terassilla ruukussa. Raparperin alkuja löysin muutaman kun oikein etsin. Toisaalta on ihan hyvä että kasvu ei ole pidemmällä, kun kylmempää säätä on taas odotettavissa.
Valkosipulin alkuja ei näy vielä, ei myöskään ensimmäisiä salaatti- ja keittoaineksia, eli vuohenputkea ja nokkosta.
 Toistaiseksi syötävää on nypittävä työpöydältä. Olen kasvattanut herneenversoja, kokeilin myös sinimailasta ja äsken kylvin sinapinsiemeniä.  Sinimailasista tulee parempi sato idättämällä, minusta on turhaa laittaa niitä multaan, jos ei sitten rairuohon sijaan koristeeksi. Siihenkin tarkoitukseen vihanneskrassi on parempi. Omassa kokeilussa sinimailasista tuli tosi hentoja ja kaatuilevia taimia.

Sinapinversoja odotan mielenkiinnolla, useammastakin lähteestä olen lukenut, että niiden pitäisi olla hyvänmakuisia.  Korianteriakin voisi kokeilla, siemeniä olisi ruokakaapissa, työpöydältä vain loppuu tila. Työpaikka on jo siirtynyt olohuoneen puolelle.

Rosmariinin hankin ennen pääsiäistä ruokakaupasta. Se kasvaa kovaa vauhtia alkuperäisessä ruukussa. Kesällä se pääsee ulos ruukkuun, toivottavasti se säilyy koko kesän. Teoriassa sen pitäisi talvehtiakin sisällä viileässä vaikka kuistin ikkunalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti