lauantai 11. kesäkuuta 2016

Perunaruusuja ym uudella kasvimaalla

Vaikka luovuin viljeypalstasta, niin viljely ei loppunut. Sain perustaa kasvimaan naapurin pikkupellolle. 

Tällä palstalla kasvaa perunaa, sipulia, härkäpapuja, porkkanaa ja punajuurta. Herneitä aion laittaa maahan huomenna, eiköhän ne ehdi... Vanhojen ohjeiden mukaankin punajuuret, pavut ja herneet kylvetään vasta kesäkuun alkupuolella, kun maa on lämmennyt.

Koska on ollut niin kuivaa, niin rikkaruohot eivät ole onnistuneet rehevöitymään. Kävin tänään haraamassa rivien välit ja pitihän siellä kastellakin. Tummat pilvet olivat lupaavan näköisiä, mutta ei satanut tänäänkään.
Nämä perunat eivät ehdi juhannuspöytään, mutta pikkualut ovat topakan näköisiä.  Innostuin vähän liikaa. Jos satoa tulee normaalisti, niin pulassa olen, kun ei ole kellaria eikä muuta säilytystilaa.

Toisaalta, koska pelto on ollut viljelemättä, niin juolavehnää ja muuta rikkaruohoa todennäköisesti puskee maasta runsaasti. Peruna on hyvä kasvi tällaiseen maahan, se varjostaa maata ja vähentää rikkaruohojen kasvua. Istutus, multaus ja nosto mylläävät maata niin paljon, että rikkaruohot saavat kyytiä. Eikä perunaa yleensä tarvitse käydä kastelemassa.

Lajikkeina on varhaisperuna Arielle, Ruotsin 'Årets potatis 2016' Juliette, sininen ja myöhäinen Blue Congo sekä vähän puikulaa.  Eniten tuli laitettua tuota kuvassa olevaa Blue Congoa, sitä kun ei myyty kuin 3 kilon pusseissa.  Sen versotkin on tummempia kuin muilla perunoilla. Enpä ole ennen tutkinut perunanalkuja näin tarkasti!


Istutin sipulit vähän myöhässä ja sitten tulivat helteet. Veikkaisin, että huono kasvuunlähtö johtuu niistä helteistä, savipellossa sipulin pitäisi viihtyä. Istukassipulit on kyllä ihan kovia ja hengissä. Kovaa on tosin maakin. Kastelun jälkeen maan pinta kovettuu ihan sementiksi. Sen takia olen levittänyt puutarhamultaa porkkana- ja punajuuririveihin, niin pienet alut pääsevät puskemaan helpommin maan pinnalle. Suunnitelin levittäväni huomenna apilasilppua sipulirivien väliin lannoitukseksi ja maanparannukseksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti