sunnuntai 3. elokuuta 2014

Kasvimaalta

Australiansalaatit kasvimaalla käyvät kukkasista. Ne ovat kasvaneet n. 80 cm korkeiksi, ehkä olisi pitänyt katkaista, mutta ovat hienon näköisiä näin.

Ajattelin todella tyhmästi keväällä: kun on vahva  maa, niin voin kylvää ja istuttaa kasvit vähän tiheämpään, kyllä ne jaksavat kasvaa... No, jaksavathan ne. Salaatti varjostaa porkkanoita ja porkkanat ja herneet hukuttivat sipulit alleen. Osa sipuleista mätäni varjoon, muutaman otin maasta keskenkasvuisena. Perunan varret ovat laonneet papujen päälle, mutta pavut kasvavat onneksi varsien lomasta, n. 10 senttisiä pavunalkuja on jo tulossa.

Herneitä olen saanut nyt syödä päivittäin. Harvennusporkkanat ovat myös olleet syötävänkokoisia.  Salaattia riittää ja alkukesän retiiseistäkin tuli hyviä.  Harvennusporkkanakuva on parin viikon takaa.

  
Ensi kesänä, jos istutan perunoita, niin ne ovat omassa laatikossaan tai jossain kasvatuspussissa. Eikä sipuleita kannata laittaa tähän viidakkoon. Herneille on laitettava tukevammat ja korkeammat kepit. Jotain kaaleja voisin kokeilla. Lehtikaalia on pihalla ollutkin joskus, kyssäkaali- ja ruusukaalikokeilut eivät ole onnistuneet.
Kasvimaa on muuten perustettu laittamalla lavankaulukset nurmikolle. Alla on märkää sanomalehteä, sitten kevään haravointiroskaa, pieniä koivunoksia ja kuivia lehtiä, kanankakkaa ja kastelua. Sitten kerros kompostimultaa ja päälle vielä pari pussillista ostomultaa. Olen jännittänyt, miten porkkanat kasvavat tällaisessa kakussa, toistaiseksi hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti