keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Syyspihalla

Aurinko ja ruska innostivat kiertämään pihaa kameran kanssa. Syysvärit on sitten upeita tänä vuonna.

Vaahteran syysvärit
Vaahtera kellastuu latvasta alkaen.  Koivuissa ei sen sijaan ole tavallista keltaista syysväriä, ruskeita ovat. Osa koivuista on jo ehtinyt  tiputtaakin lehtensä. 


Koivujen alla koivuangervo on hätkähdyttävän punainen, ruusuangervon syysväritys on vähän tummempi ja oranssin vivahtava.
Koivuangervon syyspuna
Ruusuangervon syysväritys

VilliviiniVilliviini on saanut joka vuosi takuuvarmasti vaaleanpunaisen syysvärin.  Ruukussa kasvava köynnös kärsi viime talvesta ja on edelleen aika harva.  Marjojakin se on tehnyt, mutta ne ovat vielä vihreitä ja raakoja.


Kiiltotuhkapensas syksyllä
Kolmannen aitapensaan, kiiltotuhkapensaan, marjat sen sijaan ovat kypsiä.  Linnuilla on nyt paljon syömistä, mutta tuhkapensaan marjat tulevat maistumaan niille  syksyn aikana.

Kasvimaa on villiintynyt. Jätin osan keltasauramon taimista kitkemättä ja ne kukkivat nyt. Palavarakkaus on siementänyt kasvimaan laidalle ja sekin innostui kukkimaan uudestaan.
Perennoihinkin tulee ruskaa, kuvassa kultahelokki ja saksankurjenmiekka. Kurjenpolviin tule myös kivoja oranssin-vaaleanpunaisenkirjavia sävyjä.Jotain kukkivaakin.  Piha on muutenkin puolivarjoinen ja syksyllä aurinko on niin matalalla, että syyskukkia on vähän.  Varjoisuus vaikuttaa myös syysväreihin. Esimerkiksi perhoangervolla ja höyhenpensaalla pitäsi olla hyvä syysväritys, mutta vaikka kasvit näyttävät muuten viihtyvän hyvin nykyisillä kasvipaikoilla, niin syysväriä niihin ei ole tullut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti