tiistai 3. helmikuuta 2015

Viherkerroinlaskentaa


Kuulin Jyväskylän asuntomessualueen viherkerroinlaskureista (Mari Kiili: Vihertehokkuustyökalun kehittäminen) ja innostuin arvioimaan oman pihan vihertehokkuutta. 
Tontin ja rakennusten pinta-alat sain pihasuunnitelmapohjasta, mutta nurmikon/matalan/korkean kasvillisuuden, luonnonlajien pinta-alat yms on mutu-tuntumalla arvioitu. Paljon meillä on kumminkin perennaa ja pensasta ja suuria puitakin 17 kpl, eikä asfaltti- eikä betonikivipintoja. Yllättävän pieneksi jäi kerroin (0,63), ylitti kumminkin Jyväskylän asuntomessutonttien minimivaatimuksen 0,6.
Taulukon mukaan hulevesiin pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Meillä kattovedet johdetaan avo-ojaan, olisikohan siitä saanut viivytys/imeytyspisteitä? Parempihan avo-oja on kuin sadevesiviemäri.
Vertailun vuoksi arvioin tyypillisen uuden pihan: tontti 1000 m2, talo ja autotalli 250 m2, betonikiveä/asfalttia, puuterassi, nurmikkoa, muutama tuija ja pensas, pätkä pensasaitaa. Viherkerroin jää alle 0,2:n. Aika harva istuttaa pihalleen yli 3-metrisiä puita tai imeyttää hulevesiä. Voi mitä kaikkea noille nurmikkopihoille mahtuisikaan;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti